Šta je VMC?

06-Oct-2014

Šta je VOJVODINA METAL CLUSTER-VMC ?

Mi smo poslovno udruženje za unapređenje konkurentnosti metalskog sektora Vojvodine / Srbije.
Najznačajnija smo asocijacija metalaca u Srbiji.

Osnovani u Temerinu 21.10.2011. godine od strane 71 osnivača (56 su privatne proizvodne komapnije i 20 su institucije za podršku).

31.12.2013. godine broj naših članova je 113 (93 preduzeća + 20 institucija) od čega: 85,5 % je iz AP Vojvodine, 7,5 % iz ostalih delova Republike Srbije i 7% iz zemalja EU (domaće kompanije sa većinskom vlasničkom strukturom poreklom iz EU).

VMC je nastao kao jedan od ključnih rezultata istoimenog projekta koji je realizovan uz finansijsku podršku EU (kroz program RSEDP2).

Projekat je podržala Vlada AP Vojvodine.
Klaster je potpuno bio povezan sa projektom do završetka projekta 28.05.2013. godine. Od tada klaster se organizaciono i finansijski potpuno osamostalio.

Klastersko umrežavanje predstavlja najznačajniju strategiju razvoja privrede i uspešno se primenjuju u razvijenim zemljama. EU je razvoj klastera uvrstila u svoje strateške pravce delovanja 2014-2020, ali poseban značaj i rezultate ima primena ove strategija na zemlje u tranziciji, kakva je nasa zemlja.

Po prirodi klasteri predstavljaju partnerstvo: preduzeća, organa uprave i institucija podrške (univerziteta), zasnovano na principu fleksibilne specijalizacije, gde svako radi ono što ume najbolje i za šta ima dobre uslove i predstavljaju osnovu za ostvarenje koncepta brzog razvoja i brze proizvodnje.

AddThis Social Bookmark Button