Konferencija klastera 2014

23-Oct-2014

Brisel, 20.-21.10.2014. – Održana je Konferencija klastera sa akcentom na ulogu klastera u pružanju podrške razvoju MSP, industrijskoj obnovi i regionalnoj strukturnoj promeni i konkurentnosti. Konferencija je okupila 300 stejkholdera među kojima su donosioci odluka na evropskom, nacionalnom, regionalnom nivou, relevatni stejkholderi sa univerziteta i naučno-istraživačkih institucija, i najvažnije, privrede. Raspravljalo se o poslednjim trendovima i izazovima za politiku klastera i identifikovanju prioriteta za novu Evropsku Strategiju za rast klastera.

Na konferenciji su prezentovani najnoviji analitički nalazi i trendovi za podršku na dokazima zasnovanoj politici. To će pomoći da se pokaže gde postoje mogućnosti, naročito za međusektorske aktivnosti i aktivnosti internacionalizacije, i kako oni mogu biti iskorišćeni kako bi se pomoglo novim ’pobednicima’ da se izbore za svoje mesto na tržitu. Takođe, raspravljalo se o novim pristupima, alatima i inicijativama kako bi se dao input na koji način definisati savremene programe za klastere koji će stvoriti povoljnije uslove za rast i zapošljavanje. Svoje predloge, sugestije, i iskustva su podelili menadžeri klastera i eksperti za regionalni razvoj.

Samoj konferenciji je prethodio događaj ’C2C Matchmaking’ na kom je menadžer Vojvodina Metal Clustera Zoran Pekez imao sastanke sa predstavnicima klastera iz drugih zemalja: Mađarska, Francuska, Španija, Slovenija, Nemačka.
Drugog dana konferencijesu organizovane 3 sesije na temu: Politika izvrsnosti klastera i evaluacija, organizacija klastera: upravljanje izvrsnošću i strateška partnerstva i novi alati za podršku rasta MSP u kontekstu klastera.

AddThis Social Bookmark Button